LABEL PEMAKANAN

1.  Kenali Label Makanan Anda – Ke Arah Kesihatan Yang Lebih Sempurna

 Sejak bulan Mac 2004, kebanyakan makanan komersial yang dijual di Malaysia dikehendaki meletakkan label makanan yang menyediakan maklumat kepada orang awam untuk membantu mereka membuat pilihan. Bagi mengelakkan kekeliruan semasa membaca label tersebut, ikutilah tip berikut untuk memahami maklumat penting yang terkandung di dalam label makanan supaya anda dapat membuat pilihan yang terbaik.

Apakah kebaikan mengetahui cara yang betul membaca label makanan?
Sebelum kita meneliti istilah penting yang digunakan, marilah kita renungkan dahulu kebaikan mengetahui cara yang BETUL untuk membaca label makanan:

a) Memilih makanan yang sihat dan menyeluruh
Label makanan berfungsi sebagai perantara komunikasi dengan pihak pengeluar makanan yang ingin menerangkan kepada pengguna akan kebaikan produknya daripada sudut kesihatan. Ia memberi maklumat mengenai jumlah dan jenis nutrien yang terkandung dalam makanan tersebut.

b)Menilai makanan
Ilmu pengetahuan adalah kunci penilaian yang baik. Dengan memahami makna istilah yang terkandung di dalam label, kita boleh membandingkan jenis-jenis makanan berdasarkan faktor seperti kandungan nutrien dan kualiti ramuan yang digunakan.

c)Menjamin kualiti produk
Dengan adanya maklumat pemakanan pada label, pihak pengeluar bertanggungjawab untuk menjalankan prosedur jaminan kualiti supaya maklumat tersebut adalah benar sepanjang masa. Kualiti produk lebih terjamin kerana pihak pengeluar akan berusaha memelihara kandungan nutrien di dalam produknya sepertimana yang tertera pada label.



Kandungan Label: Apakah maklumat yang cuba disampaikan olehnya?

Label bukan sahaja berfungsi sebagai pelengkap hiasan pembungkus makanan, malah ia mampu membantu kita membuat pilihan pemakanan yang bijak sekiranya kita mengetahui cara membaca yang betul dan memahami maklumat yang tertera di dalamnya. Pada label makanan tersebut, kita boleh mengetahui pelbagai perkara penting seperti:

  • Kandungan pemakanan: Maklumat ini boleh didapati pada bahagian Maklumat Pemakanan di mana ia menyenaraikan jenis dan jumlah nutrien yang diperoleh apabila kita mengambil produk ini.

  • Senarai Ramuan: Ramuan yang digunakan dalam menyediakan produk
  • Tarikh Luput: Kita seharusnya sentiasa peka dengan tarikh luput produk dan hanya mengambilnya sebelum tarikh yang tertera kerana kualiti dan kandungan pemakanan di dalamnya akan terjejas sekiranya kita mengambil produk ini selepas tarikh luputnya.
  • Pengilang dan Pengeluar: Kenali siapa pengilangnya dan di mana produk ini dihasilkan.
  • Perakuan Label: Apabila sesuatu makanan itu diakui sebagai memiliki kandungan “ “ yang tinggi, ini bermakna produk ini telah dirumus khas untuk membekalkan nutrien khusus tersebut kepada anda.

Kita sering melihat istilah-istilah ini pada label makanan dan adalah lebih baik sekiranya kita memahami ertinya supaya dapat membuat perbandingan dan pilihan yang lebih bijak.
“Bebas” bererti makanan ini tidak mengandungi sesuatu bahan tersebut sama sekali, ataupun kandungannya sangat minimum. Contohnya seperti bebas gula, bebas lemak, bebas kolesterol.

  • “Rendah Lemak” bererti kandungan lemaknya adalah bersamaan atau kurang daripada 3 gram untuk setiap hidangan
  • “sumber kepada” bererti setiap hidangan mestilah mengandungi 5 hingga 10 peratus Nilai Rujukan Nutrien sesuatu nutrien khusus sepertimana yang ditentukan oleh pihak berkuasa kesihatan (cth., vitamin A)
  • “Tinggi” (cth., tinggi kandungan zat besi) bererti setiap hidangan mengandungi 10 hingga 20 peratus atau lebih Nilai Rujukan Nutrien sesuatu nutrien khusus tersebut.


Bacaan label : Bermula dimana & apakah maksudnya?
Sepertimana yang diterangkan sebelum ini, label makanan mengandungi pelbagai elemen di dalamnya. Oleh itu, kita akan mulakan dengan 2 elemen yang paling penting untuk kesihatan kita.

 A) Panel Maklumat Pemakanan
  • Saiz Hidangan -Saiz Hidangan adalah berdasarkan jumlah lazim yang dimakan oleh kebanyakan orang. Saiz hidangan pada label makanan mungkin berbeza dengan saiz hidangan dalam perancangan makanan anda ataupun saiz hidangan lazim yang anda amalkan. Sekiranya anda biasanya mengambil dua kali ganda saiz hidangan sepertimana yang tertera pada label, maka anda seharusnya menggandakan juga semua nilai pengukuran yang diberikan dalam bahagian Fakta Pemakanan.
  • Tenaga - Kiraan kalori adalah sangat penting. Oleh yang demikian, perhatikan jumlah kalori yang anda ambil dalam setiap hidangan. Bebas lemak tidak bererti bebas kalori. Item rendah lemak pula mungkin mengandungi sama banyak kalori dengan makanan lemak penuh. Sekiranya label menyenaraikan 1 hidangan bersamaan 3 biskut serta 100 kalori dan anda mengambil 6 biskut, maka ini bermakna anda telah mengambil dua kali ganda jumlah kalori dan lemak.
  • Lemak & Lemak Karbohidrat - Sekiranya anda mahu mencuba mengurangkan pengambilan lemak atau anda ingin mengetahui jumlah sebenar lemak yang anda ambil, bandingkan label pada produk makanan yang berbeza dan pilihlah makanan yang mengandungi jumlah lemak dan lemak tepu yang paling sedikit. Di Malaysia, hanya produk yang mengandungi kurang daripada 3.0g lemak dalam setiap 100g makanan pejal atau 1.5g dalam setiap 100ml makanan cair boleh menuntut status 'Rendah Lemak'.
  • Karbohidrat - Karbohidrat boleh didapati daripada bijirin bijian penuh, nasi, ubi kentang, gula dan sebagainya. Bukan sahaja kita harus memerhatikan jumlah karbohidrat yang diambil, tetapi juga sumber daripada manakah ia diperolehi. Contohnya: Kedua-dua Produk A & Produk B mengandungi 15g karbohidrat; sumber karbohidrat bagi Produk A ialah daripada bijirin bijian penuh manakala sumber utama karbohidrat bagi Produk B adalah daripada gula. Menilai daripada sumbernya, Produk A seharusnya menjadi pilihan berbanding Produk B.
  • Vitamin& Mineral - Dengan undang-undang makanan yang baru berkuat kuasa di Malaysia, syarikat pengeluar hanya boleh mengisytiharkan kandungan vitamin & mineral jika tahap kandungannya adalah signifikan, sepertimana yang ditentukan oleh Kementerian Kesihatan.
  • Natrium & Kolesterol - Mengikut undang-undang di Malaysia, natrium dan kolesterol adalah tidak wajib disenaraikan dalam label makanan. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menemuinya tersenarai dalam sesetengah label makanan. Natrium merupakan sebahagian daripada garam, oleh itu mereka yang mahu menjaga pengambilan garam atau memelihara tekanan darah; adalah lebih baik memilih makanan yang rendah kandungan natrium.

B) Apakah yang terkandung dalam 'senarai ramuan'?

Semua label makanan menyenaraikan ramuan produk berdasarkan beratnya. Ramuan yang paling banyak jumlahnya akan disenaraikan dahulu. Ramuan yang paling sedikit jumlahnya akan disenaraikan paling akhir. Rujuk senarai ramuan untuk mencari bahan yang ingin anda elakkan atas sebab-sebab kesihatan atau perubatan; contohnya, jika anda ingin mengurangkan pengambilan gula maka anda seharusnya memilih makanan yang:
  • tidak mengandungi gula
  • tidak mengandungi gula atau yang mana jenis-jenis setara dengannya (sukrosa, glukosa, fruktosa) tertera sebagai antara yang terdahulu dalam senarai ramuan.

 Senarai ramuan juga merupakan tempat yang baik untuk mencari ramuan yang perlu bagi meningkatkan tahap kesihatan seseorang. Contohnya, jika keluarga anda mempunyai sejarah penyakit jantung, anda mungkin mahu mencari makanan yang mengandungi ramuan yang baik untuk jantung untuk melengkapi pemakanan anda seperti kicap; lemak monotaktepu seperti zaitun, jagung; atau bijian penuh seperti tepung gandum penuh dan oat. Tambahan lagi, jika anda ingin meningkatkan kesihatan tulang, pilihlah makanan yang mengandungi Kalsium, Magnesium dan Vitamin D.

Petua & Rumusan
Memahami dan mengaplikasi maklumat yang terdapat dalam label mungkin mengambil sedikit masa. Anda mungkin mahu mula memerhatikan label makanan apabila ingin memilih makanan selepas ini. Biasakan diri dengan kedudukan sesuatu maklumat khusus dalam label; contohnya: panel yang manakah memberitahu anda maklumat mengenai kandungan lemak. Bagi mencapai tahap kesihatan optimum, berbincanglah dengan pakar pemakanan anda mengenai perkara utama yang perlu diperhatikan dan gunakan pengetahuan itu semasa membaca label makanan supaya dapat membuat pilihan yang bijak.

Sumber: http://www.jacobs.com.my


2.  KEPENTINGAN PELABELAN MAKANAN

Masyarakat sekarang masih kurang kesedaran  tentang kepentingan pelabelan makanan. Peranan yang dimainkan oleh persatuan pengguna penting bagi tujuan memberikan kesedaran kepada masyarakat . Peraturan makanan yang dikenal  sebagai Peraturan Makanan Malaysia 1985 telah mewajibkan pelabelan makanan pada setiap makanan. Pelabelan makanan memberikan keterangan tentang kandungan nutrien setiap makanan yang dikeluarkan. Langkah ini dapat membantu pengguna membuat pilihan yang lebih bijak tentang makanan yang hendak dibeli. Pada yang sama, usaha ini merupakan cara untuk memberitahu pengguna tentang kualiti sesuatu  bahan makanan. Di samping itu, pengguna dapat membuat perbandingan antara satu barang dengan barang yang lain sebelum  membelinya. Label harga dapat juga menentukan mutu barangan yang dijual.

 Di kebanyakkan Negara, pelabelan makanan tidak diwajibkan. Namun, banyak Negara yang sedang mengkaji keperluannya kini kerana pelabelan makanan memainkan peranan penting dalam memajukan industri makanan. Pelabelan makanan dapat menyokong aktiviti pendidikan pemakanan kerana langkah tersebut menggalakkan penggunaan prinsip makanan dalam pemilihan makanan. Secara langsung, hal ini dapat membantu suri rumah  menyediakan sajian yang bermutu dan seimbang untuk keluarga.  Tindakan ini juga membolehkan pengeluar makanan dan peruncit mengutamakan kandungan zat makanan dalam setiap  produk yang dikeluarkan dan dijual kepada pengguna. Selain itu, makanan yang dilabelkan memudahkan pihak berkuasa membuat pemantauan dan tindakan kepada pengusaha yang menipu pengguna dengan tidak mematuhi  label yang dilekatkan.


Kriteria dalam pemilihan makanan  yang diwajibkan pelabelan ialah kekerapan produk makanan itu digunakan, jumlah kuantiti yang dimakan, dan kepentingan produk makanan tersebut. Tenaga, protein, karbohidrat, dan lemak merupakan  aspek penting dalam pelabelan makanan. Secara tidak langsung, keadaan ini menggalakkan pengguna membeli makanan yang berkhasiat dan sesuai dengan keperluan mereka.  Seterusnya, pelabelan makanan menyebabkan pengguna tidak mudah ditipu.  

3.  PELABELAN MAKANAN

Label nutrisi adalah senarai paras nutrien yang dipaparkan pada label sesuatu makanan. Ia bertujuan untuk menyatakan fakta kandungan nutrien sesuatu produk.

Pelabelan dan tuntutan makanan penting bagi melindungi pihak awam daripada bahaya kesihatan dan penipuan dalam penyediaan, penjualan dan kegunaan sesuatu makanan. Ia juga memberi faedah kepada industri makanan tempatan dalam memperkembangkan profil produk mereka kepada pengguna, bagi tujuan strategi pemasaran dan meningkatkan peluang memperdagangkan produk mereka ke peringkat antarabangsa.

SEKSYEN MAKANAN menyediakan analisis yang meliputi semua keperluan dalam pelabelan makanan. Analisis-analisis ini termasuk analisis nutrien-nutrien yang wajib diisyhtiharkan pada label iaitu:

  1. Tenaga
  2. Protein
  3. Karbohidrat
  4. Lemak
  5. Jumlah Gula (bagi air sedia diminum)
  6. Lain-lain (Vitamin, asid lemak dan mineral)

Sumber: Jabatan Kimia Malaysia





4PERIKSA LABEL KANDUNGAN NUTRISI



Hampir 74 peratus golongan ibu yang mempunyai anak yang berusia satu hingga tiga tahun di negara ini tidak mengamalkan pembacaan label makanan iaitu penyenaraian tahap kandungan nutrien di sesuatu produk makanan. Lebih malang, ramai yang tidak menyedari kepentingan gabungan nutrisi kepada anak-anak mereka. Mengikut tinjauan yang dilakukan Bulan Pemakanan Sihat Malaysia (NMM), pihaknya mendapati golongan ibu bapa hanya menitikberatkan pemberian susu yang mempunyai khasiat susu tumbesaran. Walau bagaimanapun, lebih daripada 80 peratus ibu tidak mengetahui langsung akan kandungan bahan tersebut.

Dalam pada itu, kajian sama juga mendedahkan, sebanyak 68 peratus ibu bergantung kepada cadangan kawan-kawan dan keluarga sebelum membeli susu untuk anak-anak mereka. Terdapat beberapa tip ketika membaca kandungan label makanan iaitu jangan membeli sesuatu makanan hanya dengan melihat pakej pembungkusan, sebaliknya membandingkan Panel Maklumat Nutrisi (NIP). Selain itu, ketika membandingkan kandungan nutrisi antara jenama berbeza, seseorang boleh mengenal pasti nilai tinggi dan rendah kandungan nutrisinya. Bagaimanapun, perlu diingat bahawa kandungan nutrien hanya boleh diukur dengan 100 gram (g) atau 100 mililiter (ml) bagi sesuatu produk. Begitupun, pengguna boleh merujuk kepada pakar pemakanan bagi mendapatkan panduan selanjutnya.

Sementara itu, dalam kajian yang sama juga, hampir 81 peratus ibu menyedari tentang keburukan makanan segera dan minuman ringan. Itu satu perkembangan yang positif. Sekurang-kurangnya mereka mengetahui tentang keburukan kedua-dua jenis makanan berkenaan. Ia memandangkan makanan sihat bermula dari rumah. Untuk itu, ibu bapa perlu menjadi contoh terbaik kepada anak-anak dengan merujuk kepada piramid panduan makanan.

 Sumber: www.nutriweb.org.my.

 5.  JANGAN TERTIPU OLEH LABEL PRODUK MAKANAN
Sudah menjadi kelaziman, ramai yang akan tertarik kepada sesuatu benda atau produk itu dari luarannya. Tidak kira sama ada bentuk atau warna, bahagian luaran memainkan peranan penting untuk memikat mata.  Dalam membeli produk makanan yang dipakej, pengguna akan lebih cenderung membeli makanan itu apabila melihat label makanan yang dijual itu tercatat mempunyai khasiat dan kualiti yang tinggi.

Namun, adakah pengguna sedar yang tidak semua yang maklumat yang dinyatakan pada label makanan itu benar dan mengikut peraturan yang ditetapkan. Pelabelan makanan bertujuan untuk membekalkan maklumat yang benar dan jelas serta memudahkan aktiviti penguatkuasaan dan tindakan undang-undang. Label hendaklah mematuhi peraturan dan tidak boleh mengelirukan atau memperdayakan pengguna.

Bagaimanapun, tidak ramai yang mengetahui, setiap label yang terdapat pada produk makanan mesti mengikut Akta Makanan 1983 (Akta 281) dan Peraturan-peraturan Makanan 1985 (PPM 1985). Label hendaklah mematuhi peraturan dan tidak boleh mengelirukan atau memperdayakan pengguna.

Contohnya label produk yang menunjukkan penggredan dan kualiti seperti ‘bermutu dan mematuhi peraturan makanan’, walaupun ia benar namun pada masa yang sama, pengguna akan berfikir produk sama dari jenama yang berbeza tidak bermutu dan melanggar peraturan. Perkataan ‘tulen’ pada label makanan misalnya tidak boleh digunakan dengan sewenang-wenang. Mengikut peraturan, perkataan ‘tulen’ atau apa-apa perkataan yang sama maksud adalah tidak dibenarkan. Walau bagaimanapun, ia boleh dinyatakan sekiranya makanan itu adalah dari kekuatan, ketulenan atau kualiti yang ditetapkan dalam PPM 1985 dan bebas dari apa-apa bahan tambahan lain selain daripada bahan tambahan yang diperlukan dalam pemprosesan makanan tersebut dan tidak terdapat peruntukan yang melarang penggunaan perkataan itu sendiri.

"Dalam hal ini, pengeluar hanya dibenarkan menggunakan ‘Akuan Fungsi Nutrien’ seperti yang dinyatakan dalam Peraturan 18E, PPM 1985, iaitu hanya menyatakan fungsi fisiologi sesuatu nutrien dalam pertumbuhan, perkembangan dan fungsi normal tubuh manusia. Terdapat juga garis panduan dalam menjelaskan fungsi nutrien bagi mengelakkan pengeluar melakukannya secara berlebih-lebihan. Selain itu, peraturan juga melarang memperihalkan tentang ketiadaan daging lembu, daging atau lemak babi, dan alkohol tambahan serta apa-apa aditif makanan atau tambahan zat makanan yang penambahannya dilarang di bawah PPM 1985.

Jika kita lihat hal ini secara mendalam, ia bukanlah satu isu remeh sebaliknya melibatkan tanggungjawab dan ketelusan pengeluar kepada pengguna melalui produk makanan atau minuman yang dijual mereka. Dalam hal ini, pihak pengeluar sepatutnya lebih peka dalam memastikan perakuan atau maklumat yang dicatatkan pada label tidak menimbulkan keraguan tentang keselamatan makanan atau mengeksploitasi rasa takut di kalangan pengguna.Jika hal ini dibiarkan berterusan, dikhuatiri kredibiliti serta prestasi produk dan juga pengeluar itu sendiri akan menjadi buruk di mata orang ramai.

4 comments:

  1. Salam, saya nak tanya, macamana saya nak apply nutrisi pemakanan pada produk saya ye? Ada apa2 contact number ke

    ReplyDelete
  2. Boleh hubungi SIRIM, Pusat Reka Bentuk Pembungkusan, 0355446000
    Atau mradzi@sirim.my

    ReplyDelete

Terima kasih atas pandangan / pendapat anda....