Kaedah pembungkusan dan pelabelan
yang berkualiti akan memberi jaminan kepada pengguna tempatan dan antarabangsa
untuk menjadi pelanggan setia. Kebanyakan pengusaha IKS di negeri Terengganu
masih lagi mengamalkan pembungkusan produk dengan kaedah lama termasuk
menggunakan surat khabar dan plastik beg sebagai pelindung kepada makanan yang
dihasilkan. Sekiranya pengusaha masih ingin terus menggunakan kaedah
pembungkusan seperti itu, ia tidak mengambarkan kualiti kerja yang bagus dan
imej sebagai usahawan yang cemerlang.
Mereka sepatutnya meningkatkan
kualiti pembungkusan dengan melabelkan nama produk, alamat dan nombor telefon,
tarikh luput, kuantiti, kandungan bahan dan sebagainya di atas permukaan
pembungkusan itu. Dengan cara itu, mudah bagi pengguna untuk berhubung
sekiranya ingin membuat tempahan dalam kuantiti yang banyak dan memperkenalkan
kepada rakan lain. Pendekatan terbaru Kerajaan Negeri
untuk membantu pengusaha IKS adalah dengan memperkenalkan produk yang
dihasilkan kepada beberapa pasar raya terkenal di negeri ini
Perkembangan itu memberi petanda
bahawa golongan itu sudah pandai berusaha untuk membaiki ekonomi keluarga
selain bijak menyahut seruan kerajaan yang inginkan masyarakat hari ini menjadi
usahawan. Kepada mereka yang menceburi bidang membekal hasil makanan
tradisional seperti baulu, buah rotan, kerepek dan keropok sira, ingin saya
nyatakan mengenai pentingnya penjagaan kualiti dan kaedah pembungkusan. Sekiranya
kaedah pembungkusan menarik dan isinya enak sudah semestinya barangan yang
dikeluarkan itu mendapat pujian.
Sumber: Unit Komunikasi Negeri Terengganu
No comments:
Post a Comment
Terima kasih atas pandangan / pendapat anda....