Saturday, March 8, 2014

USAHAWAN DIMINTA FAHAMI KEPENTINGAN LABEL DAN PEMBUNGKUSAN MAKANAN


Usahawan makanan di negeri ini diminta supaya memasarkan produk mereka dengan label dan pembungkusan makanan yang lebih baik bagi memberikan impak yang positif terhadap produk yang dihasilkan. Kedua-dua aspek itu perlu difahami dengan baik oleh usahawan terlebih dahulu kerana ia memainkan peranan yang penting dalam menentukan jatuh bangunnya industri mereka.

 “Pembungkusan ditakrifkan sebagai sains, seni dan teknologi untuk melindungi dan memelihara kualiti sesuatu barangan semasa dihantar, disimpan dan dipamerkan. “Manakala label merupakan sumber maklumat yang penting kepada pengguna untuk mengetahui jenis produk, pengusaha, tarikh luput, kandungan nutrisi, status halal sesuatu produk makanan,” Namun menurut Ahmad Bakri usahawan dan pengusaha yang sedia ada kurang menitikberat soal label dan sekadar membungkus produk mereka di dalam plastik tanpa tanpa sebarang label.


Jika perkara ini terus berlaku usahawan tersebut akan sukar untuk memajukan perniagaannya kerana pada masa kini, hampir keseluruhan pasar-pasar besar menjadikan pembungkusan dan pelabelan yang menarik sebagai salah satu syarat kepada usahawan untuk menembusi pasaran yang lebih besar.  “Usahawan ini juga diharap dapat lebih berdaya saing dengan usahawan luar seterusnya produk mereka mampu menambusi pasaran yang lebih luas,”

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas pandangan / pendapat anda....