1.Tarikh luput, tarikh pembuat/pengilang mesti diletakkan
pada produk.
2.Logo halal haruslah dipastikan kesahihannya daripada JAKIM
atau Jabatan Agama Islam Negeri.
3.Tempat asal produk termasuk nama pengilang, pengimport,
pengedar, nombor model/stok ataupun penerangan, tanda perniagaan dan Negara
asal hendaklahdisertakan.
4.Nutrisi atau keterangan khusus seperti senarai dan nisbah
bahan-bahan kandungan, harga seunit, penggunaan tenaga (barangan elektrik) dan
khasiat bahankandungan seperti nilai pemakanan yang menunjukkan kandungan utama
dan peratusannya.
5.Nama produk atau nama sebutan sebenar produk hendaklah
dipaparkan.
Pengajaran Yang Boleh Diperolehi
Pengguna perlu diberi fakta-fakta
yang tepat serta maklumat yang cukup bagi membolehkan mereka membuat pembelian
secara bijak. Dengan adanya maklumat dan fakta yang lengkap, pengguna akan
dilindungi daripada amalan perniagaan yang menyeleweng dan tidak beretika.
Maklumat yang diberikan kepada pengguna bergantung kepada perkara-perkara
seperti berikut:
A)Benar dan tepat – maklumat hendaklah
relevan, benar dan tepat dengan produk.
B)Boleh diterima – maklumat mesti
mempunyai kesahihan dan kredibiliti.
C)Boleh difahami – penyampaian
maklumat hendaklah mudah difahami dan tidak menyelirukan.
D)Nyata – cara pelabelan dan
ukurannya hendaklah berpatutan supaya mudah dibaca.
No comments:
Post a Comment
Terima kasih atas pandangan / pendapat anda....