Bidang
Agribioteknologi atau bioteknologi pertanian merupakan satu bidang yang sangat
pesat berkembang dewasa ini. Penyelidikan-penyelidikan dalam bidang ini telah
berjaya menghasilkan pelbagai hasil pertanian yang mempunyai ciri-ciri
istimewa. Sebagai
contoh, tomato FLAVRSVRTM dengan ciri-ciri lambat ranum telah dihasilkan
melalui kejuruteraan genetik dan diluluskan untuk dikomersilkan pada tahun
1994. Manakala, kacang soya yang diubahsuai secara genetik pula mempunyai ciri
tahan racun rumpai (herbicide resistance). Tanaman ini mula ditanam di Amerika
Syarikat pada tahun 1996. Selain tomato dan kacang soya, makanan ubahsuai
genetik lain yang sudahpun berada di pasaran adalah jagung dan kentang.
Kehadiran
makanan ubahsuai genetik dalam pasaran bukanlah satu perkara baru. Makanan
jenis ini telah berada di pasaran bertahun-tahun lamanya. Misalnya tomato
FLAVRSVRTM tadi telah 15 tahun berada di pasaran. Bukan itu sahaja,
tanaman-tanaman itu telah ditanam secara meluas di seluruh dunia. Sebagai
contoh, bagi tanaman kacang soya, ia telah ditanam di sembilan buah negara
hanya selepas 10 tahun diperkenalkan. Malah, pada tahun 2007 sahaja, separuh
dari tanaman kacang soya di seluruh dunia adalah dari jenis kacang soya yang
diubah suai secara genetik.
Berdasarkan
kenyataan di atas, kemungkinan kita mengambil makanan ubahsuai genetik dalam
kehidupan seharian adalah tidak boleh dinafikan sama sekali. Lebih merisaukan,
makanan ubahsuai genetik itu tidak sahaja wujud dalam bentuknya yang asal
tetapi juga wujud dalam pelbagai bentuk yang lain. Misalnya, pembekal-pembekal
tempatan mengimport kacang soya secara pukal dan dibekalkan kepada
pengusaha-pengusaha air soya, tauhu, tempe dan sebagainya. Akhirnya, kita sebagai
pengguna membeli dan makan makanan tersebut.
Dari
perbincangan ini, jelas bahawa pelabelan produk bioteknologi pertanian adalah
perlu. Ini kerana, pengguna perlu tahu kandungan makanan yang dimakannya. Ini
adalah hak pengguna yang paling asas. Berdasarkan maklumat dalam pelabelan,
maka pengguna boleh membuat pilihan. Jika pelabelan produk bioteknologi tidak
dilaksanakan maka tindakan ini adalah satu usaha untuk menidakkan hak pengguna
itu sendiri. Selain
kelebihan kepada pengguna, pihak pengusaha atau industri juga akan mendapat faedah
tertentu daripada usaha pelabelan ini. Pihak industri yang tidak takut
melabelkan produk bioteknologi ini akan dilihat sebagai satu pihak yang berani,
bertanggungjawab dan sangat prihatin kepada pelanggannya. Tindakan ini akhirnya
akan menaikkan imej mereka juga. Di seluruh dunia, terdapat beberapa negara
yang telah melaksanakan usaha melabelkan produk bioteknologi pertanian. Ada
negara yang mewajibkan pelabelan produk bioteknologi misalnya negara-negara
Kesatuan Eropah, Jepun, Korea dan Australia. Namun, terdapat juga negara lain
yang meletakkan syarat pelabelan secara sukarela, misalnya negara Kanada dan
Amerika Syarikat.
Dalam
hal pelabelan ini, pengguna berhak mendapat maklumat tentang makanannya. Dengan
label tersebut, biarkan pengguna yang membuat pilihan mereka sendiri. Pengguna
negara ini sudah semakin bijak. Pengetahuan mereka terhadap makanan ubahsuai
genetik juga semakin baik. Walaupun ada yang kisah, namun ramai juga yang tidak
hirau makan makanan ubahsuai genetik. Oleh itu, biarkanlah mereka menentukan
sama ada menerima atau tidak makanan tersebut.
Sumber: http://www.ikim.gov.my
No comments:
Post a Comment
Terima kasih atas pandangan / pendapat anda....